Mindre Guldvinge

 
En sån söt liten fjäril, den har jag aldrig ens tänkt på att den finns förrän jag såg den nu i juli men nu har den blivit en av mina favoritfjärilar :) ♥
 
 
Den är en äkta dagfjäril och tillhör familjen juvelvingar. Jag såg den inte i början av sommaren men nu i slutet av juli har jag sett den ett par tre gånger.
 
 
Se så söta pigga ögon den har :) Först trodde jag inte att det här var samma fjäril men det är det, så här ser de ut på undersidan :)
 
 
Det är en väldigt liten fjäril ...
 
 
... som har ett vingspann på mellan 22 och 34 mm
 
 
De som ni ser på bilderna är nog ett par 22-milimetrare. Här sitter en av dem på en smörblomma och de är ju inte speciellt stora :) Här kan man också se hur olika de 4 vingarna ser ut på över och undersida. 
 

Snygging

 
Den här snyggingen stod i en hage vid vägkanten och jag kunde inte låta bil att stanna och fotografera honom. Han låg först men när vi stannade så reste han sig snabbt och visst ser han lite hotfull ut, beredd för attack.
 
 
Här har han lugnat ner sig, svansen hänger rakt ner och han ser mycket mer avslappnad ut. Men en bjässe är det och stora horn har han:) Jag erkänner att jag inte hade någon lust att gå in i hagen och klappa honom :)
 
Han var inte ensam i hagen men jag kollade aldrig om det var fler tjurar eller om det var kor som var i hagen, jag hade bara ögon för den här snyggingen :) De andra hade i allafall inga horn och de var mycket mindre än den här raringen :)
 
 

Cykelsafari i omgivningarna

 
På min cykelrunda i går kväll såg jag 14 vildsvin på 3 olika ställen, 6 rådjur och en liten hare :) På hemvägen såg jag tyvärr också en överkörd snok :(
 
 
Det här var lite kul att se. Två rådjur, en bock och en get, tillsammans med ett stort vildsvin och några mindre stod helt fridfullt tillsammans och åt på en äng. Rådjuren upptäckte mig ganska snart men tyckte inte att jag verkade vara något hot utan stod kvar. Vildsvinen brydde sig inte ett dugg, de mumsade bara lugnt vidare utan att ens titta upp.
 
Annars såg jag en hel del tamdjur också som tex; får, hästar, getter och åsnor :)
 

Me and my bike på fjärilshajk

 
 
Här är den mest slitna fjäril som jag har sett men den här Pärlemorfjärilen klarade att flyga ändå.
 

Björktrast

 
En stilig björktrast på besök i en av Enköpings parker.
 

Tistelfjäril

 
Det här fjärilen, har jag lärt mig nu, är en tistelfjäril. Bilden finns sedan tidigare med bland blombilderna och då för några år sedan visste jag inte vad den här fjärilen hette, men nu vet jag :)
 
 
Här är en bild från i år också den på en tistelfjäril. Den sitter och suger näktar från en honungsört. Färgerna skiljer sig åt ser jag. Den övre fjärilen kanske är yngre, den verkar mer klar i färgen och ser hel ut. Den andra däremot ser lite trött ut i färgen och har slitna vingar. 
 
Den tillhör familjen praktfjärilar och den finns i Sverige men den kan inte övervintra här utan flyger på sensommaren ner till medelhavsområdet.

 
Nu är det den 27 augusti 2013 och jag har fått påhälsning av tistelfjärilen här hemma bland myntablommorna. Här är några bilder jag tog innan den flög.
 
 
Vilken snygg guldfärgad kropp den har. På engelska heter den Painted Lady, vackert :)
 
 
Hoppas den kommer tillbaka snart, vill se mer för den var bara här i några minuter innan den flög bort över hustaket.
 

Skogsgräsfjäril

 
Skogsgräsfjärilen har jag bara sett tre gånger och verkar svår att hitta. Är ute och letar emellanåt men nu var det nog en vecka sen jag såg den. Jag hade kunnat få en jättebra bild då för en vecka sedan men då lämnade jag kameran hemma, så typiskt att den kommer då :) Så det här är den bästa bild jag har än så länge. Den tillhör, som de fjesta andra fjrärilar jag fotat, familjen praktfjärilar och tar 2 år på sig att utvecklas från ägg till fullvuxen fjäril. Hoppas jag snart får se en med utfällda vingar :)
 

Nu har det gått några dagar och i går flög den fram och landade bredvid mig när jag var på väg med Cassie till badet. Fortrarande är den jätteblyg men nu har jag några bilder till. Läste på ett ställe på nätet att Skogsnätfjärilen inte gillar att bli fotograferad och det märks :)
 
 
Så här ser den ut när vingarna är ihopslagna ...
 
 
och här är en bättre bild på när vingarna är utslagna :) Men jag fotsätter jakten efter en mer perfekt bild. Efter att jag tog den här bilden vägrade den nämligen inte slå ut vingarna igen.
 
 
Den flög från gräs till stubbe till gamla löv och gräs igen och jag efter, men varje gång den stannade knep den ihop vingarna och snart var den försvunnen. Men jag är glad över bilderna jag fick och fortsätter som sagt
jakten :)
 

Vitgräsfjärl

 
Vitgräsfjärilen tillhör familjen praktfjärilar. De svarta prickarna, med orange ring och en vit prick i mitten, på framvingarnas ytterkanter kallas ögonfläckar. De har till uppgift att skrämma bort djur som vill äta upp fjärilen. Den har också små ögonfläckar på bakvingarna. Både de stora och små ögonfläckarna finns även på vingarnas undersida. 

 
 I dag är det den 8 juli 2014 och jag har några bilder till på vitgräsfjärilen.
 
 
För någon vecka sedan var det ganska kallt och jag tror att den här fjärilen sökte skydd på den här elstationen.
 
 
Men nu när jag skriver detta är det varmt som bara den :)

Rådjur och en sommarekorre

 
När man är på fjärilsjakt får man ibland se andra djur och det är kul :)
 
 
 
 
 
 

Storfläckig pärlemorfjäril

 
Tillhör familjen praktfjärilar. På de bakre vingarnas undersida har den stora silvervita fläckar enligt Wikipedia. Det hann jag tyvärr aldrig se på den här fjärilen som solade med vingarna tätt tryckta mot vårt berg. Men det är väl därför den heter Storfläckig pärlemorfjäril kan jag tro.
 

Huset på höjden

 
När jag fotade den här bilden dök en gammal visa upp i huvudet :) Jag kanske var ca 12 år och gillade hästar, som de flesta tjejer :) Ibland var jag hemma hos en kompis som hade egna hästar och hon lärde mig den här sången som vi sen sjung tillsammans. Den är riktigt fin :)
 
Huset på höjden låg öde och tyst
å drömde om tider som var
då lyckan hade sin boning där
tänk i väggarna satt ännu skratten kvar
där satt skratten kvar
 
Huset på höjden var vackert än gång
men nu var förfallet på väg
och ogräs växte runt husets knut
och det tänkte för sig själv är sagan slut
är min saga slut
 
Men en dag på vägen kom
ett förälskat par
som stanna när dom huset såg
som så öde och tyst på höjden låg
så öde och tyst det låg
 
Huset på höjde det måste vi ha
sa flickan förtjust till sin vän
om bara vi två får tat om hand
ska det stackars lilla huset le igen
det ska le igen.
 
Huset på höjden det plåstrades om 
en tålig och lugn patiient
visst tog det tid, de fick slita hårt
men en dag så hade underverket hänt
tänk det hade hänt
 
Samma stund som han sin brud
över tröskeln bar
då log vårt hus som mot en vän
nu flyttade lyckan in igen 
ja lyckan var där igen
ja lyckan var där igen
 
Visan finns att lyssna på, på länken här nedan.
http://www.youtube.com/watch?v=uUm5VIUozrE
 
Nu kom jag på en till låt som vi brukade sjunga :) Men innan jag publiserar den behöver jag en hästbild, så det får väl bli en nostalgitripp till någon dag :)
 

Jätteknölkalla

 
Vilken fantastisk blomma :) den är ca 194 cm hög och slog ut den 10 juli och dagen efter, den 11 juli var jag här på Bergianska trädgården för att titta på detta underverk. Jätteknölkallan är bland de största blommorna som finns i världen och växer i regnskogarna på Sumatra i Indonesien. Knölen under jorden som blomman kommer upp ur kan väga upp till 160 kg. I Sverige har den bara blommat 3 gånger tidigare, första gången var 1935 och  2011 blommade en syskonplanta till den här. 
 
 
När vi var här så hade doften avtagit men det gjorde inte så mycket eftersom den luktar gammalt as. Detta för att den ute i regnskogen ska dra till sig asbaggar som ska sköta pollineringen längst ner i blomman där de "riktiga" blommorna växer. Tillsammans med den lilaröda färgen som ska påminna om ruttet kött så tror insekterna att det är ett as som ligger där och kommer dit för att lägga sina ägg. Men då håller blomman dem fångna i 2 dygn för att första dygnet blommar bara honblommorna och andra dygnet släpper hanblommorna ut sitt pollen. Efter att asbaggarna pollinerat blommorna släpps de fria igen och kanske flyger de iväg till en annan Jätteknölkalla för att bli lurad igen.
 
När blommorna blivit befruktade bildas så småningom röda bär som fåglar tar med sig och äter. På det sättet sprids fröna i regnskogen. Det här exemplaret skulle inte pollineras.
 
 
Här ser man Jätteknölkallan (Crius) i blommning till höger och till vänster står Jätteknölkallan som blommade 2011 och den är nu i en så kallad bladfas. Den har en bladställning som har till uppgift att samla näring och genom fotosyntesen omvandla den till socker och förhoppningsvis har knölen fått så mycket näring att den blommar igen. Den som blommade 2011 (Cronus) utvecklade det här bladet i september 2012 och den kommer att samla näring i ca 1,5 år sen vissnar den ner och vilar ett tag innan den antingen blommar igen eller sänder upp en ny bladställning. Vi får väl se vad som händer :) Som jag förstår det är det ganska sällan den här växten blommar. 
 
 
Crius som blommar nu är 18 år och blommar för första gången i år.
 
 
Jag och Jätteknölkallan :)
 
 
Här är fokus på Crius bladställning.
 
 
Och så den uppseendeveckande blomman igen. Det var många som ville se den, och det gäller att vara snabb för den blommar bara mellan 2-3 dagar.
 
 
Är jätteglad att jag hann se den :)
 
Mycket fakta är hämtad från www.su.se och en del från Bergianska när jag var där. På www.bergianska.se kan man se bilder på blommans utveckling från knöl till blomma.
 
 

Skogsnätfjäril eller allmän nätfjäril

 
Bilderna på den här fjärilen är jag faktiskt riktigt stolt över. Här ser man båda ögonen och de är aldeles gråblå och har till och med pupill, fantastiskt, hade ingen aning om att de hade blå ögon :) 
 
 
När jag upptäckte den såg den ut så här.
 
 
Sen började jag prova mig fram och gå runt o fota i olika vinklar. Hade just sett på morgontv på TV4, där de hade besök av fotografen Brutus Östling. Han tipsade lite om hur man kunde fotografera och jag tog honom på orden och fick de här bilderna. Jag är så glad över dem.
 
 
Det roliga var också att fjärilen satt kvar hela tiden som jag smög runt den.
 
 
Den var som en riktig fotomodell :)
 
 
Jag fotade med blixt i motljus så den borde ju bli lite störd tycker man ...
 
 
... men jag tröttnade faktiskt före fjärilen, den satt kvar när jag gick :)
 
 
Se så skyggt söt den är, det ser faktiskt ut som den tittar på mig :) Tack söta lilla fjäril för dessa bilder ♥
 
Den här fjärilen som alla andra fjärilar genomgår fyra olika stadier; ägg, larv, puppa och till sist den vuxna fulländade fjärilen (imago).
 
 
 

Luktgräsfjäril

 
Här har vi tre luktgräsfjärilar, vet inte om det är hanar eller honor.
 
 
Det här är just nu den fjäril jag ser mest av.
  
 
När jag går förbi på ängar och längs vägar med min kamera och letar fjärilar så fladdrar de upp och ofta är det en tre fyra stycken i luften på en gång. Då brukar jag vänta till någon av dem sätter sig still på ett lämpligt ställe ...
 
 
... och så smyger jag fram med kameran och ska just knäppa av, men då (det har hänt flera gånger) flyger en av de andra fjärilarna förbi tätt intill mitt objekt och så är det fotoögonblicket förbi, för då måste nämligen den stillasittande fjärilen också upp och fladdra lite, pust :)
Och då är det bara att börja om från början igen :) ... vänta till någon sätter sig still, helst på en bra plats och så försöka smyga fram försiktigt, försiktigt ... :) Ja roligt och intressant är det att fota fjärilar men också ganska tålamodskrävande, har jag märkt :):)
 
 
 
Att en luktgräsfjäril sätter sig med vingarna utbredda så här har inte hänt så ofta,
mest sitter de med vingarna ihop när jag kommer farande med min kamera. Men man vill ju se hur de ser ut på ovansidan också :)
 
Trodde att det här var en blåvingehona från början men nu vet jag att det är en luktgräsfjäril. Man lär sig hela
tiden :)
 
 

Allmän bastardsvärmare

 
Allmän bastardsvärmare är en fjäril som tillhör familjen bastardsvärmare.
 
 
När den är larv lever den på värdväxten kärringtand som den sitter på här. En vacker fjäril med sex röda fläckar på de annars metalliskt svartblå vingarna. Såg även att kroppen, ben och antenner skiftade i mörk metallicblå färg, vackert, vackert :)
 
 

Mindre tåtelsmygare

 
 Mindre tåtelsmygare är en fjärilsart som tillhör familjen tjockhuvuden. 
 
 
Har samma sätt att vila på som ängssmygaren, ena vingparet utfällt som en vanlig fjäril och de andra upp som en fjäril som är på väg att slå ihop sina vingar. En lite annorlunda fjäril som ser pigg och allert ut och gick lätt att fotografera :)
 

 
 
Nu är det flera veckor senare och jag bifogar några nya bilder på tåtelsmygaren. Har fotat massor av fjärilar i sommar och nu har jag ett litet arkiv att ta av :)  Jag har nämligen lyckats få se två tåtelsmygare som parade sig.
 
 
Jag var ute med cykeln och letade fjärilar när jag såg dem på en äng.
 
 
Och det gick ritktgt bra att fota dem, tror inte att de flög ifrån mig en enda gång.
 
 
Rikitgt söta är de med sina stora mörka ögon ♥.
 

Ängssmygare

 
Ängssmygaren tillhör familjen tjockhuvuden och i Wikipedia står det så här: "Alla smygare vilar med bakvingarna utfällda och framvingarna uppvinklade på ett speciellt sätt". Antar att det är det vi ser på min bild:)
 
 

Ringduva

 
När Sheila och jag var ute och motionerade lite så fick vi se den här fina ringduvan. Jag hör dem ofta men det är sällan jag ser dem så här nära :)
 
 
Den satt så fint på marken alldeles intill oss när vi kom runt en krök. Men innan jag hann fixa till kameran så flög den i väg ...... men som tur var flög den inte så långt utan landade strax bredvid i en tall :)
Först trodde jag att det var en skogsduva men den har, fick jag lära mig, inget vitt alls på sig. En stilig och vacker fågel är det :)
 

Brun blåvinge

 
Den här fjärilen är jag 99% säker på att det är en brun blåvingehona, så vacker. Växtvärdar för brun blåvinge är olika nävor i nävesläktet, t ex midsommarblomster.
 
 

Silverblåvinge

 
En av mina favoritfjärilar, ganska liten och vackert blå. Tror att det här är en hane, honorna verkar oftast vara åt det bruna hållet. 
 
 
Så liten men oj så söt :)
 
 
Jag vet inte exakt vilken sorts blåvinge det här är, har just börjat förstå att det finns massor av sorter men en blåvinge är det iallafall, det är jag säker på :)
 
 
Så här vacker är han på undersidan av vingarna.
 
 
Har undrat länge vad den här fina blåvingen heter och nu är det september och jag inne och redigerar i mitt inlägg som jag gjorde 4 juli, för nu tror jag att jag vet att det här är en Silverblåvinge. Så nu ändrar jag rubriken från Båvinge till Silverblåvinge :) Den tillhör familjen juvelvingar och har ett vingspann mellan 31 och 36 mm. Läser också på Wikipedia att deras larver vårdas av myror :)
 
 
Stilig och vacker är han :) En riktig sommarfjäril ♥ 
 

RSS 2.0