Fåglar i växthuset

Jag hade just vaknat och släppt ut hundarna på baksidan när jag i ögonvrån såg något som rörde sig i växthuset. Jag tittade dit och såg minst två små talgoxar som förtvivlat flög om varandra och krockade med glas- och takväggar. Hur hade de kommit in i växthuset??? Har något fönster gått sönder???
 
Jag tog snabbt på mig mina stövlar, gick ut och fick strax upp dörrarna. Jag räknade till tre instängda små talgoxar och visade dem att nu kunde de flyga ut. Men de stackars fåglarna förstod inte att frihetens dörrar just öppnat sig för dem. De fortsatte och flyga fram och tillbaka och törnade hela tiden in i fönster och tak.
 
Jag och hundarna provade att gå en bit bort för att inte skrämma dem men det fungerade inte. Så då gick jag in och ställde mig på långsidan mittemot den öppna dörren och ganska snabbt flög en av fåglarna ut och upp emot den grå himlen. Nästa fågel krockade några gånger till men hittade sen ut den också ut.
 
Men det var ju tre fåglar, var tog den tredje vägen? Jag tittade mig omkring och tänkte att den flög väl ut utan att jag märkte det. Men så vände jag mig om och upptäckte den lilla stackaren, den låg i sanden på marken och höll sig fast med klorna i en liten pinne, den ena vingen låg helt utvikt.
 
Jag närmade mig sakta och tog försiktigt upp fågeln i mina händer. Jag höll om kroppen och försökte ge den av min värme, det lilla huvudet tittade sött fram mellan mina fingrar. Näbben var vidöppen men ögonen såg pigga ut och jag kände hur det lilla fågelhjärtat pickade snabbt mot min hand.
 
Cassie och Sheila ville också vara med och de fick nosa lite försiktigt på fågeln men sen höll jag undan den lilla stackaren, den behövde ju inte bli mer rädd än den redan var.
 
Jag kände att talgoxen började röra sig lite i mina händer så jag gick bort mot vår stora ek och tänkte att jag skulle försöka sätta den på en gren, ganska högt upp förstås så inte hundarna kunde komma åt den, om den nu orkade och ville förstås. Jag öppnade mina händer och den satt kvar. Den såg ganska ok ut också, tyckte jag. Så jag ställde mig på tå och sträckte upp min arm mot grenen och lät handen med fågeln vila mot grenen. Fågeln tvekade en stund så jag rörde lite på fingrarna och då tog den ett litet kliv upp på grenen och jag andades ut. Den satt stilla och tittade på mig och hundarna. Sen tyckte Sheila att det var sååå spännande, hon kunde inte hålla sig längre så hon hoppade upp mot stammen på eken för att komma åt vår lilla sjukling. Men då, för att vara på den säkra sidan, flög den lilla fågel snabbt upp till en gren lite högre upp :) Och då konstaterade jag med ett leende att den här fågeln kommer att klara sig bra. Mission accomplished! :):):)
 
Åter i växthuset letade jag efter någon öppning som fåglarna kunde ha kommit in genom. Men inget var trasigt i taket och inga hål vid eller i fönstrena, min blick sökte sig uppifrån taket och nedåt, och då såg jag hålet eller rättare sagt hålen. Och det var ju helt självklara hål, hål som skulle vara där i muren, hål för ventilerna :) 
 
Så nu ska jag ut och sätta dit ventiler (lite provisoriskt) så att inte fler fåglar förirrar sig in i växthuset i vinter.
 
 
Jag tänkte hämta kameran när allt det här hände men jag koncentrerade mig på fåglarna i stället, så den här gamla bilden får duga. Talgoxen på bilden har också krockat med ett fönster, tror att det var förra sommaren. Han klarade sig bra han också. Nedan finns några bilder från i dag.
 
 
Nu har vi varit ute och satt dit ventilerna.
 
 
Cassie och ...
 
 
 
... Sheila hjälpte till :)
 
 
Så nu är alla fyra hålen igenstängda.
 
 

Oj vad sugen jag blev ...

 
... på jordgubbar och sommar när jag såg den här bilden :) Men nu är det bara någon vecka kvar till vi ska ställa tillbaka klockan till vintertid ... Men det kan vara mysigt det med så ge inte upp :) Trevlig helg!!!!

I dag hittade jag ett nytt ställe med ...

 
... Svart trumpetsvamp :) Och det är inte varje dag jag hittar det, så jag blev jätteglad :)
 
 
Se så fina de är. Jag hade hittat en del gula kantareller innan men nu var jag ute efter svarta trumpeter.  Och i mina tankar hade jag just formulerat en önskan om att alla svarta trumpetsvampar skulle komma till mig och så när jag tittade ner så var de där!!!! Helt otroligt :)
 
 
Cassie och Sheila satte jag fast i en omkullfallen trädstam så att de inte skulle trampa ner de fina trumpeterna.
 
 
De flesta växte i små familjer.
 
 
Men en och annan stod för sig själv.
 
 
Här har jag just plockat upp en familj, den fyller hela min hand :)
 
 
När jag plockat nästan alla trumpeter var min hundbajspåse, som jag brukar ha i fickan för säkerhets skull, helt full ...
 
 
... så de höstkantareller jag såg på vägen hem fick sitta kvar en stund till.
 
 
Och här ser ni dagens skörd :)
 

2008 var året då måsarna sket konst

Hittade några gamla bilder :)
 
 
Det var i maj 2008 som jag hittade dessa konstverk. Måsarna sket helt enkelt konst på berghällarna vid Mälaren. Fantastiskt!!!
Kanske var det en speciell mås för nu är det länge sedan som jag såg några så här tallangfulla måsskitar ;) Välkomna in på mitt galleri och beundra mås-skit-tavlorna :)
 
 
Förvånad utomjordling
 
 
Giraff
 
 
Söt och blyg liten pyckling (kyckling)
 
 
The three legged man with a pinocchio-nose
 
 
Panikflykt
 
 
Morgongymnasten
 
 
Den långbenta strutsmyran
 
 
Pegasus
 
 
Häger på ett ben
 

Öga mot öga med älgar men på ganska långt avstånd

 
Tror att det här är en murkla av något slag men den plockar jag inte.
 
 
Här är en en fin svartblå Tordyvel igen, jag visade den i mitt förra inlägg från skogen men här syns den från undersidan. När jag satt och tittade på den så liksom stegrade den sig i mossan och ramlade omkull baklänges och då såg jag att den var jätteblå på undersidan. Sen när den kom upp på fötter igen var jag var lite ojuste* och puttade omkull den igen :) så jag kunde ta den här bilden. Visst är den glänsande blå metallicfärgen väldigt vacker :)
 
 
Ja, se svampar, de växer precis överallt, synd att man inte kan äta alla.
 
 
I skogen kom jag i dag fram till det här gamla huset. Någon gång har det säkert varit jättemysigt, men idag verkar det minst sagt lite dragigt :)
 
 
Eller vad tycks?
 
 
Och här har vi änligen lite ätlig svamp :)
 
 
På väg hem kände Sheila och jag oss iaktagna. Efter en stunds letande mellan stammarna så såg vi vilka det var som orsakade denna känsla. Det var två älgar som stod helt stilla och bara stirrade på oss!!!! Så kul :)
Jag fiskade upp min mobil ur fickan och fotade, sen stod vi kvar ett tag och beundrade dem. Så tog jag försigtigt några steg i deras riktning för att komma lite, lite närmare men då blev de förstås rädda och lade snabbt benen på ryggen och sprang åt motsatt håll. Men när de satte av så visade det sig att de två älgarna nu hade blivit fyra, två stycken hade stått gömda i bakgrunden:)
Det är alltid så kul att få se vilda djur på nära håll. Jag hade, medan vi gick i skogen, sett flera högar med färsk älgspillning så jag anade att de fanns någonstans i skogen men jag trodde ju inte att jag skulle få se dem:)
 
Älgjakten är ju igång nu men jag hoppas att de här klarar sig, för jag vill ha älgar i min skog:)
 
 
 
Det här blev dagens skörd, gyllene kantareller i olika nyanser av gult och brunt.
 

 
* Blev lite osäker på stavningen när jag skrev ojuste och hittade det här på nätet (språkrådet). Jag valde den franska stavningen i dag :)
 
fråga
Vilken är den bästa stavningen: justesjyst eller schysst?
svar
Det är sjyst. Det går också bra med schyst, även om vi föredrar stavningen med sj, eftersom ordet kommer från franskan och schhör hemma i ord som kommer från eller via tyskan.

En stavning med -ss- är inte bra, eftersom det ser ut som en böjningsform. Men något grundord sjyss finns ju inte. Jämför medvass-vasst, men tyst.

Man kan också behålla den franska stavningen: juste, men då får man problem med vissa böjningsformer. Det går bra att skriva två sjysta filmer och den sjysta läraren, men varken justea eller justafungerar i skrift.

 
 

Vilken märklig insekt jag såg på verandan i somras

Antar att det är någon slags stekel.
 
 
Här ligger han och tänker; Å vad skönt det är och sola ...
 
 
... här ser det ut som han har satt sig upp ...
 
 
... och här far "armen" upp, som om han säger "tusan också" jag har glömt solkrämen hemma :) ...
 
 
... och här sitter han med hakan i handen och funderar ..."tänk att jag aldrig kommer ihåg den där solkrämen :) Ja, ja, jag får väl sola en annan dag, min bakdel är redan aldeles röd, nu flyger jag hem :)
 

Brunsprötad skymningssvärmarelarv

I dag när vi var ute på hundpromenad så hittade vi en jättefin larv som klarat sig helskinnad över vår väg där bilarna kör i 70 km/timme eller mer. Nu gällde det bara att skydda den från åtta stora hundtassar :) så jag band fast Cassie och Sheila i häststaketet medan jag undersökte larven.
 
 
Tycker att det är ovanligt att man ser de här fina larverna nu för tiden ...
 
 
... när jag var liten tycker jag att vi såg larver var och varannan dag:) Vet att vi brukade se en sort som var
ilgrön med röd tagg. När jag kollar upp det på nätet nu så ser jag att det var ligustersvärmarlarver som vi såg.
 
 
Men det här är en Brunsprötad skymningssvärmare.
 
 
Den är riktigt snygg, eller hur :) Den kan bli mellan 75 -  85 mm lång. Den röda vassa taggen längst bak kallas för analhorn. Larven är fullvuxen i september och börjar då sin vandring till ett lämpligt ställe, på marken, där den kan förpuppa sig och övervintra. Och sen förvandlas den till en sådan här fin ....
 
 
... Brunsprötad skymningssvärmare.
 
 
De här bilderna har varit med förut på min blogg och då har jag trott att det här är en Ligustersvärmare.
 
 
Men nu har jag lärt mig dess riktiga namn, hoppas jag :) 
 

Gick på en härlig skogspromenad i dag

 
Kantarellerna har börjat dyka upp både här och där :)
 
 
De här svartblåa skalbaggarna ser jag ofta i skogen, de är riktigt vackra, tror att de heter är tordyvlar.
 
 
Trattisarna har också intagit skogen.
 
 
Här hittade jag ett intressant spindelnät ...
 
 
... se så vackert det är i närbild. Ser ut som det är fullt av silverpärlor i olika storlekar. 
 
 
Mer kantareller ... de här växte utanför jordgetingboet som jag skrev om tidigare. 
 
 
Nu såg jag inte till några getingar längre så jag vågade mig på att sticka in handen i hålan känna på boet. Det kändes som papper :)
 
 
Fina trädsvampar.
 
 
Mums :)
 
 
Dagens skörd. De svarta trumpetsvamparna plockade jag inte själv. Jag stötte nämligen på tre thailändskor i skogen och en av dem, som jag känner lite grand, gav mig svampen. Hon sa att hon inte gillade den så mycket och så tror jag att hon ville vara snäll, då jag just berättat att mitt trumpetsvampställe var just där hon hade plockat dem :) Jag tog emot några stycket :)
 
 
Bara rensningen kvar :)
 
 

RSS 2.0