Skokloster Offshore Race 2013 och helikopterflygning

 
 
... Redan hemma hade jag bestämt mig; I dag ska jag flyga helikopter för första gången :)
 
 
Men först måste vi ju titta lite på båtracet. Det var ganska små killar och tjejer, kanske i 12 års-åldern, som körde de här tuffa båtarna.
 
 
Och här går starten...
 
 
Det var full fart på skoklosterfjärden varv efter varv och här har de gått i mål och är nu på väg in till stranden för att dra upp sina båtar  ...
 
 
Den här Rib-båten kunde man få åka med om man ville ...
 
 
Vackra Skokloster slott.
 
 
När vi tittat på båtarna tog vi en liten promenad i slottsträdgården där äppeltträden dignade av färggranna och saftiga äpplen.
 
 
Det här trädet var helt ihåligt men verkade ändå må bra :) Men eftersom det är inhägnat så väntar man sig nog att det inte kommer att stå i upprätt läge så länge till.
 
 
 Vackra gamla träd finns det gott om här.
 
 
 Men nu var det äntligen dags för mig, Niclas och Elin att sätta sig i helikoptern :)
 
 
 Och här bär det iväg ...
 
 
 Jag fick sitta i fram så jag kunde fotografera ur alla vinklar.
 
 
Vi hade hörlurar på oss med tillhörande microfoner så att vi kunde lyssna och prata med varandra.
 
 
 Nu har vi slottet i sikte ...
 
 
... och Skohalvön ser grön och frodig ut.
 
 
 Vackra Skokloster slott uppifrån luften :) Det trodde jag väl aldrig att jag skulle få se :)
 
 
Här ser man Skokloster slott och kyrka, båthamnen och bilparkeringen där vi parkerade mm.
 
 
 

Viktoriahuset i Bergianska trädgården

 
Samtidigt som vi var inne och tittade på Jätteknölkallan, som jag bloggat om tidigare, så var vi och tittade i Viktoriahuset.
 
 
Först tittade jag in genom förnstret för att se om det var något speciellt att se därinne eller om vi skulle gå vidare ...
 
 
 ... men jag konstaterade snabbt att här måste vi in, det var så vackert och annorlunda.
 
 
 Titta bara ...
 
 
 
 
 
 
De här näckrosbladen hade små hårda taggar som stod rakt upp.
 
 
Och de här jättenäckrosbladen har jag läst om, de kan bära upp till 70 kg. Det vore väl häftigt om man kunde få sitta här på ett av bladen och bara njuta av det vackra runt omkring :)
 
 
 
 
 Tror att det här är en jättenäckrosknopp om syns i mitten av bladen.
 
 
 
 
 Här syns de lite bättre. De blommar bara på kvällen och natten.
 
 
 
 
 
 
Snart, nu i augusti/september, så kommer Jättenäckrosorna att blomma och då ska jag ska försöka att åka in till Bergianska och ta mig en titt på underverken :)
 

Amiralfjäril

 
Amiralfjärilen, med det vackra latinska namnet Vanessa atalanta, tillhör familjen praktfjärilar. 
 
 
Vingspannet är mellan 53 - 63 mm och den finns i hela Europa.
 
 
Enligt Wikipedia kommer varje vår ett stort antal från medelhavsområdet till bland annat Sverige
 
 
De parar sig här och lägger gröna ovala ägg på brännässlor. Sen blir det små larver som till slut blir till fjärilar i juli - augusti. Den här är den första jag har sett i sommar och det var nu i mitten av augusti.
 
 
En vacker och lite spännande fjäril för mig eftersom jag såg den för första gången förra året. Det finns någon bild på den i ett tidigare inlägg från förra sensommaren. Se så vacker den är på undervingarna. Den var ganska rädd för mig när jag försökte fota den men några bilder blev det i allafall innan den flög.
 
 
 
Här är några bilder till på Amiralen tagna i dag den 21 augusti. När jag kom ut på altanen så satt två stycken på min stora mynta, tillsammans med tre Nässelfjärilar :) Här har en satt sig på min hängmatteställning. ..
 
 
och här har den flugit vidare och satt sig i mitt betongblad. Fast jag har fotat samma fjäril så får de olika färg beroende på hur ljuset faller. På en del bilder blir de färgade ränderna nästan röda ... 
 
 
och på andra blir de oranga. Och på andra och tredje bilden här ovan är randen på den ena vingen åt det röda hållet på den andra mer orange :) I beskrivningen på Wikipedia står det att den är rödorange så det verkar stämma men ibland kan man tro att det inte är samma fjäril. Man får titta på mönstret på vingarna.
 
 
Hundarna stör fjärilarna ibland när de sitter och äter och här har Amiralen just blivit skrämd och flugit iväg. Jag följde flyktvägen och den satte sig på en av björkstammarna. Den syns knappt men det är väl det som är meningen :) Den här gången satt den iallafall snällt kvar och lät sig bli fotograferad :) Jag gick sakta närmare ...
 
 
... och så här häftig ser en rädd Amiralfjäril ut på nära håll, typ en tuff brud i lyxförpackning  .... om det nu är en tjej förstås ;) ♥
 
 

Storfläckig pärlemorfjäril

 
Nu har jag sett den storfläckiga pärlemorfjärilen flera gånger ...
 
 
 ... både från översidan och  ....
 
 
undersidan :)
 
 
Och de stora pärlemorfläckarna blänker verkligen som pärlemor i solen :)
 
 
Den storfläckiga pärlemorfjärilen tillhör familjen praktfjärilar. Vingspannet är mellan 35 och 55 mm och de vita fläckarna sitter mestadels på undersidan av de bakre vingarna.
 
 
Den storfläckiga pärlemorfjärilen verkar gilla min mynta och inte bara den förresten, det är många fjärilar som kommer till den och dricker näktar när solen skiner. Kul för då kan jag studera dem ordentligt.
 
 
Här ser man fläckarna på undervingarna.
 
 
Den har ganska stora ögon ...
 
 
 
 
En riktigt vacker fjäril tycker jag
 
 
Från ovansidan syns inte en enda pärlemorfläck, men lite vitt på kanterna av vingarna.
 
 
 Storfläckig pärlemorfjäril och nässelfjäril ...
 
 
... kalasar tillsammans
 
 
Det går bra att suga nektar upp och ner också :)
 
 
Den har långa ben och här ser den nästan lite kaxig ut :)
 
 

Rådjursbock och rådjursget

 
 Vi var på väg hem i bilen ...
 
 
 ... när vi såg dem vid en skogsdungen en bit in från vägen. 
 
 
De stod och mumsade av det gröna gräset som nu äntligen har blivit saftigt och gott nu när ...
 
 
vi äntligen har fått lite regn. Innan har det varit som en torr savann här, då vi inte har fått något regn från midsommar och fram till slutet av juli. Ibland kan man faktiskt längta efter regn :)
 
 
 
 
 
 

Pärlgräsfjäril

 
Pärlgräsfjärilen tillhör familjen praktfjärilar och vingspannet varierar mellan 28 till 34 mm.
 
 
Har inte sett den så många gånger och tyvärr inte med utvikta vingar.
 
 
Pärlgräsfjärilen tycker om att flyga i skogsgläntor och på ängar :)
 

Liten fläckmätare

 
Liten fläckmätare är en fjäril som tillhör familjen mätare. Har bara sett den vid ett tillfälle.
 
 

Mitt växthusprojekt är på gång

 
Så här såg det ut i början av sommaren, de fyra tallarna som stod här innan och som var i vägen för mitt växthus  är nu fällda, allt ris är bortforslat och stammarna är klyvna till ved. Steg ett är klart :)
 
 
Här syns lite av det jag beskrev härovan.
 
 
Nu har vi börjat på steg 2. Stubbarna är bortagrävda och en massa jord, så nu har vi ett stort hål med ett lass grus i. Det ska i lite grus till och så ska mitt rör, som vindruvsrankan ska växa i, ner i hålet. För vindruvor med vindruvsklasar som hänger ned från taket, det vill jag ha i mitt växthus :) Sen ska det väl på lite singel eller vad det heter och plattas till lite så det blir platt och sen kanske vi kan börja gjuta grunden.
 
 
Här har vi äntligen fått lite regn också så nu har vi nästan som en liten pool på tomten :) Växthuset är beställt men har ännu inte kommit hem till oss. Väntar med spänning :)
 

Duktiga Cassie

 
Hon kan bära sitt koppel själv :)
 
 
Sheila se och lär :)
 
 
Sheila gillar inte att bära saker när vi vill :)
 
 
Men husse o matte får väl träna sitt lilla busfrö lite bättre, så kanske vi får se båda våra fina hundar bärande på sina koppel.
 
 

Fyrbandad blombock

 
Den fyrbandade blombocken tillhör familjen långhorningar och den här hittade jag när jag var på väg ut med hundarna. Jag är riktigt stolt över den här bilden för den är tagen med min mobil och ändå blev den riktigt skarp, kul :)
 

Citronfjäril

 
Citronfjärilen tillhör familjen vitfjärilar. Den övervintrar som fulländad fjäril (imago) och är bland de första fjärilar som vi kan se på våren. Den kan vakna ur sin vintersömn redan i mars.
 
 
Honornas vingar är mycket blekare än hanens men jag vet inte vad det här kan vara. Kanske är det en hane på övre bilden och en hona på den undre????
Tycker mest att man ser citronfjärilen från sidan så jag har ingen annan bild än.
 

Gullligt i Norrtälje

 
I sommar var vi in till Norrtälje och vandrade lite och mitt i stan såg vi det här gulliga stället. Det ser så mysigt ut så jag måste lägga ut det här så ni också får se. 

Rapsfjäril

 
 
Rapsfjärilen tillhör familjen vitfjärilar och liknar sin släkting kålfjärilen som jag gjort ett inlägg om tidigare. Den är tydligen också lik rovfjärilen, som den också är släkt med, men den har jag inte sett till än.
 
 
Här syns en skymt av hur rapsfjärilen ser ut på ovansidan av vingarna.
 
 
Ögonen ser lite grönaktiga ut, snyggt :)
 

Kålfjäril

 
Kålfjärilen tillhör familjen vitfjärilar.
 
 
Har ännu ingen bild på den med utslagna vingar men så här ser den ut från sidan.
Den här fjärilen kom på besök när vi åt lunch på Lasse Åbergs Museum i juli.
 
 
De här bilderna tog jag nog några dagar senare, trodde aldrig att jag skulle få se fjärilar som parar sig ... 
 
 
... så här nära och utan att de flög iväg :)
 

Små söta blomflugor

 
Det kom några stycken till min blombukett som står på utebordet på verandan. Ögonen är ju för härftiga och vingar och kropp är inte så dåliga de heller :) De tillhör familjen tvåvingar och jag tror att det här är en flyttblomfluga.
 
 
Ha, där lyckades jag fånga en i luften på väg mot blommorna. De har ju en förmåga att stå still i luften (hovra) och nu knäppte jag av i rätt tid :)
 
 
Blomflugan liknar ju lite grand bin och getingar men är faktiskt en snäll fluga. Att den liknar en "farlig" insekt har fördelar då den inte lika lätt blir ett byte för fåglar och andra insektsätare.
 
 
Läser på Wikipedia att man lätt kan se skillnad på en blomfluga och en geting om man titta på vingarna. Getingen har fyra vingar och blomflugan har två.
 

RSS 2.0