Harsyra (Oxalis acetosella) ...

... eller surklöver som den visst också kallas. 
 
 
En vacker liten blomma tycker jag :)
 
 
De växte i mossan i skogen på en omkullfallen stam ♥
 
 
Man kan äta bladen men inte för många då de innehåller oxalsyra.
 
Vad är då oxalsyra? Googlade, och läser bland annat att oxalsyra är 3000 gånger starkare än ättiksyra och att oxalsyra kommer från det latinska namnet för harsyra, Oxalis acetosella.
 
Vad kan hända om man äter för mycket harsyra? Oxalsyran är frätande och giftig. Den irriterar mag- och tarmkanalen och man kan också få njursten. "Den lägsta dos som en människa dött av är 100 mg oxalsyra per kilo kroppsvikt alltså för en människa på 80 kilo, 8 gram ren syra". 
 
Informationen är hämtad från Wikipedia.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0