Pilfink
I dag var det ett himla liv vid den blå fågelholken. Det verkade som några fåglar kämpade om vem som skulle bo där i år. Men som ni ser på bilden så tror jag att pilfinkparet vann.
När jag skriver detta är det nog minst 45 min. sedan jag tog de här bilderna och när jag tittar ut genom fönstret sitter paret på en av björkkvistarna utan för holken och håller vakt :) Nu flög de lite högre upp i björken men detta är nog med all säkerhet deras revir nu. Får se om någon flyttar in i holken som sitter strax bredvid!?
Trevlig lördag ♥
Grönsiska
Nu startar jag min odlingssäsong
Det ska bli så spännande :) Stengolvet saknas ännu men ...
... nu ska jag först förså tomat och gurka inomhus så det tar ett tag innan de ska ut i växthuset.
Så i dag har jag lärt mig att tillverka små krukor av tidningspapper :) När plantorna sedan blir störra ska man lätt kunna sätta ner dem i en större kruka utan att ta bort papperskrukan eftersom den förmultnar, och det låter ju toppen :)
Den första papperskrukan jag gjorde rev jag sönder då den satt för tajt runt trämallen, men sen gick det bara bättre och bättre :)
Och här är nu 15 papperskrukor fyllda med såjord och tomat- och gurkfrön.
Jag har fuktat jorden med vatten från en spayflaska. Sist men inte minst ligger också gladpacksplast över alltihop. Har verkligen försökt att göra detta rätt, hoppas nu att fröna kommer att gro till fina och kraftiga
plantor :)
Yogafarmor
Rådjur i vårsolen
Sammanlagt var det 11 fina rådjur som mös ute på åkern när jag åkte förbi, på väg hem från jobbet en dag :)
Steglits
Svartmes
Fasan
Nu börjar det bli vår och då kommer fasanen fram som ett säkert vårtecken. Tänkte, medan jag fotograferade, på hur otroligt färggrann och vacker den är och började också undra över hur vi kunde ha en så fin fågel i Sverige? Är det en flyttfågel? Fast den verkar inte vara så bra på att flyga långt... Men var håller den då hus på vintern?
Så nu har jag googlat lite och lärt mig att den ursprungligen kommer från Östra Asien. I mitten av 1800-talet planterades de ut på slottsmiljöer där man försökte att starta uppfödning i så kallade fasanerier. Men det var tydligen svårt att få till det. Nu, som jag förstår det, har man stödmatning på vintern och då är honor och hanar för sig. Sedan låter man fasanerna föröka sig var de vill i det fria.
Se en sådan vacker fasantupp som har besökt oss och ätit fågelfrön med god aptit utanför vårt fönster, helt underbar.
Läste också att när hanen hävdar sitt revir så vinner den emellanåt till och med över katter :) Här blev han bortkörd av Sheila en dag men han kom tillbaka :) Hanarna har flera honor men hjälper aldrig till med varken ägg eller ungar.
Fasanen äter insekter, maskar, larver, bär och frön. På dagarna går de runt och letar mat och på kvällarna försöker de hitta ett lämpligt träd som de kan övernatta i.
Boet byggs i en uppkrafsad grop på marken under någon grankvist och när ungarna är ca 12 - 14 dagar kan ungarna redan flaxa lite grand och då övernattar familjen gärna i övergivna skatbon.