Någon sorts blåvinge men vilken?
Ja, det här trodde jag varv en Svartfläckig blåvinge, på grund av de svarta prickarna ...
... men den verkar vara utrotningshotad när jag läser om den och den ser heller inte riktigt likadan ut, så det är nog någon annan sort. De här bilderna är också tagna den 31 augusti ...
... i en skogsglänta när solen var på väg ner ....
Såg just på en liten film om Alkonblåvingen och fick då lära mig att deras larver läggs på en blomma. De äter där ett tag sedan ramlar den ner och så tar rödmyrorna hand om dem och föder upp dem under vinterhalvåret. Myrorna tror att det är några av deras egna larver som rymt, så de tar hem alkonfjärilslarven och matar dem, pysslar om dem osv, lustigt :) Sedan när våren kommer kryper den ut som en färdigutvecklad fjräil, fantastiskt.
Jag undrar hur många sorters Blåvingar det finns? Varje gång jag försöker namnbestämma en så hittar jag några nya blåvingar som jag aldrig hört om förut .... det här måste utredas:)
Nu hittade jag en uppgift från Länsstyrelsen i Västra götaland. Där skriver man att det finns 20 arter av blåvingar i Sverige och att nära hälften av dem är utrotningshotade. Inte så kul. Här fanns också några tips på vad vi kan göra för att hjälpa blåvingar och andra fjärilar.
Vad kan du göra?
-
-
Odla fjärilsblommor i träd- gården eller på balkongen. Exempelvis timjan, kungs- mynta, lavendel, aubretia och sälg.
-
Slå inte vägrenar innan väx- terna blommat.
-
Plantera och spara även växter för fjärilarnas larver. Till exempel nässlor, ärtväx- ter och korsblommiga växter.
-
Använd inga bekämpnings- medel i trädgården.
-
Var med och räkna fjärilar i din trädgård eller i naturen. Du behöver inte vara fjärils- specialist - intresse att lära räcker långt.
-
Kommentarer
Trackback