Storebror och lillasyster och lite om misteln

 
I dag var storebror Rocky och lillasyster Sheila tillsammans med sina mattar på promenad i en mysig skog i Bro.
 
 
 
Och det är faktiskt samma skog som jag var i när deras föräldrar Åke och Cassie blev kära och blev med valpar 2009 :) Så lite minnen dyker upp när vi vandrar där, men den historien tar vi en annan gång. Nu får ni se en bild på ett fint träd istället ;)
 
 
På vägen dit körde vi nämligen in i ett område där träden bar på en massa mistlar. Det var så fint. Det här trädet på bilden hade nog flest och jag var bara tvungen att stanna bilen och ta en bild. Har ni sett så många mistlar på en träd förut?
 
Fakta från Wikipedia mm.
Misteln är Västmanlands landskapsblomma. Den är Sveriges enda trädlevande halvparasit och växer ofta högt uppe i trädkronorna på lövträd. Misteln är sällsynt i Norden men i Sverige finns en art, Viscum album L (Europeisk mistel), som bland annat växer på Mälaröarna. Det är förbjudet att plocka misteln men bären får man plocka.
 
Misteln växer som en rundad buske och syns mest när träden har tappat sina blad. Den har vintergröna blad och vita till grönvita transparanta bär med platta frön inuti. Köttet i bäret är klibbigt och när fåglar har ätit upp det och strykit av fröet mot barken så fastnar fröet lätt på värdträdet. Där rotar det sig genom att borra in sina rötter i fåror i barken och snart börjar en ny mistel växa fram.
 
Misteln anses vara mycket giftig. I den nordiska mytologin berättas om hur Asaguden Balder dödades av en pil gjord av mistel, sedan allt annant levande avkräfts ett löfte om att inte skada honom. Misteln har även använts till medicin och på julen är ju seden den att misteln ska hängas upp och sedan om två personer hamnar därunder så ska de kyssa varann.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0