Nu är trattkantarellerna här

 
 
I dag provade vi andra delar av skogen där vi inte brukar gå och vi hittade massor av kantareller som ingen har brytt sig om att plocka :)
 
 
Här sitter Sheila och vaktar svampkorgen och äter blåbär medan jag hämtar några kantareller.
 
 
 
Här står vi och väntar på att Amiralfjärilen ska öppna sina vingar (se inlägget före det här) och medan vi står där börjar några vildsvin att föra ett fasligt liv en bit ifrån oss. Det är därför Sheila tittar bortåt, hon kan inte se dem men hon lyssnar och vädrar efter dem. 
 
 
Ett tag ville hon iväg efter dem men vi hoade och voffade lite istället så att de skulle ge sig av, för de var just där där vi hade tänkt att gå.
 
 
Vildsvinen gav sig av men vi tjoade lite extra för säkerhets skull medan vi gick vidare hemåt med korgen full av kantisar och lite trattisar. Nästan hemma hittade jag den här lilla Karl Johan svampen som hade två söta bebisar brevid sig :)
 
 

Amiralfjärilen i svampskogen


 
Amiralfjärilen (Vanessa Atalanta) hade jag skrivit om tidigare under kategorin "Fjärilar" såg jag, så nu blir det ingen faktaberättelse här inte, men kan du se fjärilen?
Jag såg den när den kom flygande mellan träden i skogen och att den landade på tallens stam, annars hade jag aldrig hittat den.
Sen stod jag länge och väntade på att den skulle slå upp sina fina vingar, för först var jag inte säker på att det var en Amiral. Men medan jag stod där och väntade så var jag ju tvungen att titta bort en stund då och då och varje gång jag tittade tillbaka trodde jag att den hade flygit sin kos, för den gick inte att hitta på direkten, utan jag fick en stund varje gång :)
 
Men Amiralen satt kvar och till slut när solen kom fram mellan molnen och värmde oss lite extra så fick jag se hur den öppnade sina vackra praktfulla vingar för att njuta av sensommarsolens värmande strålar .......... och då snabbt som en vessla knäppte jag till och tog det här fotot :) 
 
 
♥ Det är inte för intet som Amiralen tillhör familjen praktfjärilar. ♥
 
 

BIG

 
 

Trollslända

 
Trollsländor är väl fina :)
Har nu läst på Wikipedia att Trollsländor hör till underklassen bevingade insekter och att de är en av de äldsta bland nu levande insekter. Fossiler visar att de fanns redan för cirka 300 miljoner år sedan på Karbontiden.
Trollsländor är skickliga flygare och håller sig helst i närheten av vatten där de kan fånga insekter.
 
Den här trollsländan landade på vår veranda :)
 
Ps. Nu när jag läste om Trollsländan så lärde jag mig att de stora skogar som bildades under Karbontiden 
är till stor del de skogar som under årens lopp bildat det kol, framför allt stenkol och olja, som vi idag utvinner som fossila bränslen. Ds.
 
Ja man lär sig så länge man lever :)
 
 
 
 

Sorgmanteln ♥

 
Sorgmanteln är en av mina favoriterfjärilar. Den tillhör familjen praktfjärilar och syns flyga från juli till september och efter övervintring i april och maj. Den äter helst sav från träd. Det hade jag ingen aning om, jag trodde att den ville ha nektar som de andra fjärilarna :)
Den här sorgmanteln flög först och satte sig på stammen på en ek och det såg ut som den åt, sen landade den här på marken, bland löven. Ingen särskilt snygg bakgrund men jag fick ta många bilder och den satt kvar ända till jag skulle försöka fota den framifrån då flög den.
 
 

Nässelfjärilen vill också vara med ...

 
Undrar hur man ser skillnad på hane o hona här, det måste jag kolla upp.
 
 
Men grann är den där den sitter på några blommor som jag inte vet vad de heter ...
 
 
... men som den verkar gilla. Flugorna bredvid käkar på de också.
 
 
Här syns en massa pollen som har fastnat som små gula prickar utmed fjärilens kropp.
 
 
Preparing for take-off ;)
 
 
Den här bilden blev väl bra :) Titta på fjärilsspröten de är svartvit-randiga hela vägen ut till de små svarta knopparna som avslutas med en liten vit prick. Och sen nektarsnabeln som är format som en spiral. Vilken vacker Nässelfjäril en riktig fotomodell:)
 

Dagens svamppromenad med Sheila

 
Här var det sååå vackert, det syns inte så bra men den gråa mossan mot de gammelrosafärgade ljungblommorna och så lite grönt, det är verkligen fint :)
Och det är klart att pricken över i:et är ju förstås Sheila och en halvfull korg med fina gula kantareller.
 
 
Sheila ser så stolt ut att man nästan kan tro att det är hon som plockat kantarellerna :)
 

Fjäril vingad syns på Haga ...

 
... mellan dimmors frost och dun
 
 
 
Sig sitt gröna skjuvl tillaga, och i blomman sin paulun
 
 
 
Minsta kräk i kärr och syra, nyss af solens värma väckt
 
 
 
Till en ny högtidlig yra, eldas vid Zephirens flägt.
Av Carl Michael Bellman 1791
 
 
 
Här har ni just beskådat den vackra fjärilen Påfågelsöga, och kanske har ni också sjungit vers ett av Fjäril vingad syns på Haga ... ;)
 
 
En underbart vacker fjäril, eller hur ♥
 

Jakten på pärlemorfjärilen fortsätter ...

 
 
 
 
Här syns både herr och fru Pärlemorfjäril :)
 
 
 
Här har de fått besök av en humla som också vill kalasa på Solbrudens nektar.
 
 
Nu kan man tydligt se skillnaden på honan till vänster och hanen till höger.
 
 
Se så fina de är, kul att båda kom samtidigt så jag kunde se skillnaden på dem.
 
 
 
På hanfjärilen högst upp på den här bilden syns hans raka doftkörtelränder tydligt. De syns också jättebra på bilderna här ovan. Honan nederst på bilden saknar dem men hon har sitt egna fina mönster att visa upp.
 
 
Här har honan ett bi till bords eller till blomms kanske man ska säga, för i insekternas värld äter man ju direkt på, så att säga.
 
 
Pärlemorfjäril redo för take-off ..... mot nästa blomma :)
 
 
 

Ett fat med blåbär


Spökvandring i Gamla stan i våras

 
Vi såg inga spöken men väl högvaktens vaktavlösning vid slottet.
 
 
Här promenerar vi på en av de smala gatorna, tror att det här var Prästgårdsgatan som är den längsta gatan i gamla stan.
 
 
Den här runstenen är tydligen en riktig turistattraktion. Den hittades när huset skulle restaureras och man tog bort putsen. 
 
 
St:Göran o draken fick vi höra historien om.
 
 
Här är prinsessan som skulle offras till draken, men det satte St: Göran stopp för.
 
 
Vi fick lära oss att förr i tiden så användes de här svarta stagen, som sitter mellan fönstren, för att hålla upp golvet/taket inne i husen. 
 
 
 
Förr i tiden fick man också betala mer skatt om man hade en fin utsikt. Så här har man tagit bort de riktiga fönstren och målat dit låtsasfönster istället. Då blev det billigare så :)
 
 
Här var det ett torg, kommer inte rikigt ihåg vad man gjorde här. 
 
 
Här håller Svenska akademin till och så finns Nobells museum här. 
 
 
Ska jag nog ta och gå in och titta någon dag, det verkar intressant.
 
 
Här sitter "Pojken som tittar på månen" 
 
 
Han är Sveriges minsta offentliga skulptur och finns på Finska kyrkans bakgård i Gamla stan. Statyn utgår från konstnären Liss Eriksson egna upplevelse. När han inte kunde sova så satt han så här och tittade på månen.
Folk brukar klappa pojken på huvudet och önska sig något, till vintern sätter folk ibland på honom både mössa o halsduk. Han får också kex, godis och pengar som ni ser här.
 
 
De här vackra blommorna växte strax brevid.
 
 
Och så här vackert var det om man tittade upp. Dock var det för tidigt på eftermiddagen för att vi skulle kunna se månen :)
 
 
Kvällen avslutades på den italienska restaurangen Da Peppe. Där vi åt en utsökt middag.
Det är mysigt att vandra i Gamla stan, det skulle man göra lite oftare.
 
 

Jakten på Pärlemorfjärilen

 
Har sett den när jag är ute och går men inte haft kameran med mig så nu gav jag mig ut på ängen för att leta. Det första jag hittade som var intressant var den här humlan som är full av pollen från den vackra tisteln, blomflugan ser nytvättad ut :)
 
 
Vad har vi här då ... den har liknande färger men det är inte pärlemorfjärilen, den här är mycket mindre också, undra vad den heter?
 
 
Men här är den, bäst att ta ett snabbt kort ifall den flyger iväg :)
 
 
... och här är en till, den här är gammal tror jag eftersom vingarna är slitna.
 
 
Men det här är ett vackert exemplar :)
 
 
Den vackra och den slitna fjärilen höll sig kvar runt mig bland blommorna, så jag fick fota så mycket jag ville, kul!
 
 
De verkade gilla de här lila blåklintsblommorna (vet inte vad de heter på rikigt).
 
 
Här fick jag en ganska kul bild på den slitna fjärilens ansikte :)
 
 
Och här visar den vackra upp sig igen, men jag har svårt att förstå varför den heter Pärlemorfjäril. På Wikipedia kan jag iallafall läsa mig till att det här är en hane. De tjocka ränderna på övre vingarna är doftfjäll som används för att stimulera honan vid parning.
 
 
 
Och här på sista bilden njuter en Kålfjäril och en av Pärlemorfjärilarna av blommornas nektar tillsammans :)
 

RSS 2.0